måndag 2 januari 2012

Nyårsreceptet: Paleo-ish Cheesecake

Då var det receptdags igen och det blir dessert den här gången också!
Fick frågan på nyår varför jag inte gör några recept på "riktig mat" och jag tror att svaret på den frågan är att det just nu är roligare (och svårare) att skapa Paleo-artade efterrätter än varmrätter. Men det kommer andra inriktningar också - var så säkra!

Den här cheesecaken är nog ett av de matexperiment som gått åt snabbast på gymmet, men det kanske beror på att det var nyårsafton.

Paleo-ish Hallon och Passionsfruktscheesecake med kryddig chokladbotten 
(ca 25-28st små portioner om 5-6 cl)

Vi börjar med fyllningen eftersom den behöver längst tid att vila.


Fyllning
500 ml Creamy Coconunut Milk
100 g Passionsfruktspure (finns fryst)
150 g Frysta hallon
2 tsk Kokossocker
2 Äggulor
1 nypa salt
0,5 tsk vaniljpulver/vaniljextrakt
1 tsk flytande Stevia
1,5-2 msk Näringsjäst
5 blad Gelatin

Eventuellt lite extra hallon i fyllningen

Tina/värm  hallonen och passera dem genom en sil för att få bort kärnorna.
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
Värm kokosmjölk, passionsfruktspuré, hallonpuré, socker, jäst, salt och låt sjuda under omrörning i ca 5 minuter tills socker och jäst löst sig. Krama ur och rör ned gelatinet.
Smaka av med stevia och ställ svalt i ca 1-2h tills det börjat tjockna till en mer yoghurtliknande konsistens. 


Cheesecake-botten
8 Dadlar
2 tsk Kokossocker
2,5 msk Kakao (det lönar sig att köpa Vahlrona eller liknande)
1 tsk Vaniljpulver
1 tsk malen Ingefära
2 tsk malen Kanel
1 tsk Lönnsirap
0,5 tsk Salt
4 msk Kokosfett
125 g Mandelmjöl
1-2 msk krossade kakaobönor

Blötlägg dadlarna i varmt vatten och mosa dem sedan med gaffel tillsammans med lite lite vatten, lönnsirap, kokossocker och kryddor.
Hetta upp en stekpanna, tillsätt kokosfett och fräs mandelmjölen på mediumvärme tills det blir lägg gyllenbrunt. OBS! Rör hela tiden så det inte bränner.
Tillsätt kakao och dadelmassan och blanda ordentligt.
Ta av från värmen och rör ned de krossade kakaobönorna
Smaka av med Stevia och kryddor & låt svalna.

Fördela massan i portionsformar alt en större springform. Pressa ihop den smuliga massan i botten så den får en fast konsistens. Fördela eventuella hallon på bottnarna och fyll upp med den avsvalnade cheesecake-fyllningen. Kyl i minst 3 h men gärna över natten.

Garnera med lite bär och kanske hyvlad choklad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar