söndag 18 december 2011

Paleo-ish julefterrätt - Panna Cotta med Saffran och Russincrunch

Vaknade strax efter 5 igår morse och kunde inte somna om så jag gjorde av med rastlösheten med lite lek i köket. Efter att ha tagit med resultatet till Nordic fick jag lite receptfrågor så här kommer det preliminära receptet.

Jag har nu bara lagat detta en gång efter eget huvud och sen efterkonstruerat receptet så YMMV som det så fint heter. Ska försöka vidareutveckla det i mellandagarna och isåfall kommer det en uppdatering med bilder etc.

Paleo-ish Panna Cotta med Saffran
2,5 tsk gelatinpulver alt motsvarande gelatinblad (5 st)
2 burkar (800 ml) kokosmjölk
1-2 msk 100% lönnsirap (INTE pannkakssirap)
1 tsk flytande Stevia
1 kuvert (0,5g) saffran (gärna den ej trådiga varianten)
1-2 nypa salt
1-2 tsk pressad citron
1/4 tsk vaniljpulver

Låt gelatinet svälla med 2-3 msk kallt vatten i en liten kopp.
Värm alla övriga ingredienser i en kastrull under omrörning. Om du har "trådig" saffran kan det vara en idé att "mortla" den på en tallrik med saltet innan du tillsätter den, men det är inget krav.

Tillsätt det uppblötta gelatinet och rör ut det i den varma vätskan.
Portionera och låt stelna i kylskåp i minst 2-4 h

Pepparkaksliknande Russincrunch
2 dl mandelmjöl
2 msk kokosfett
0,5 msk kokossocker
1/4 tsk vaniljpulver
1 tsk kanel
1 tsk malen ingefära
1-2 dl hackade russin
0,25 tsk kardemumma

Blanda mandelmjöl, vanilj, kryddor och socker.
Hetta upp en stekpanna med kokosfett och räs mjölblandningen tills den får en gyllenbrun färg.
Ta av från plattan och rör ned de hackade russinen.
Smaka av med kanel, ingefära och ev lite stevia.

Låt svalna och fördela ovanpå Panna Cottan.


Som sagt inte helt Paleo, men det är inga stora sockermängder. Dessutom är det bara jul en gång om året!! Live a little!

Det största frågetecknet i receptet i dagsläget är mängden gelatin som jag höftat lite, så risken finns att de kanske blir lösare eller fastare än ni förväntat er.

Have fun och släng gärna in en kommentar om ni undrar något eller har förslag på tweaks.


PS
Gårdagens träning känns dock inte värt att nämna - mest lite greasing, HSPU-teknik och DU-profaniteter..

2 kommentarer:

  1. Okej.. Jag anmäler mig härmed som frivillig för att provsmaka ALLA dina efterrättsexperiment i köket! :D

    SvaraRadera
  2. Inga problem :)
    Jag behöver ju hjälp med att äta upp dem (och komma med utlåtanden)

    SvaraRadera