tisdag 31 maj 2011

Nya leksaker

Dagens träningfokus; Tålamod!

Air France, France Telecom, Franska taxichaffisar och TGV/Franska Mjölkpallståget. 

Say no more!

Tur att jag har nya leksaker att se fram emot när jag kommer hem:

Jag hann med att plocka upp ett par DoWin-skor på väg till Arlanda igår. Nu ska vi se om det stämmer att alla lyft blir snyggare och enklare i "högklackat"..

Allt kan bli en materialsport med rätt motivation!

måndag 30 maj 2011

Goat to Get

Ett lite småstelt pass på Nordic med Jakob nu på morgonen. Jag måste börja cykla till Odenplan om jag ska köra 07-passen eftersom det inte riktigt känns som kroppen hinner vakna tillräckligt med bara den vanliga uppvärmningen efter en bilresa.

Warmup
1 min rodd (355 meter)
Bryggövningar, nån korsning av hindu pushup och skorpionstretchar, drop squats mm.
Fortfarande stelt i axlar, rygg och utsida lår

Styrka/Teknik
Front Lever 5 x 90%
Sjukt tung övning och det blir ju mest Front Meatball av det hela..

WOD 4 Rounds for Time (30 sek vila mellan varje)
16 Pullups
12 Boxjump 60 cm
8 Burpees
4 Power Clean 60 kg

Metcon: 9:29 Rx

Pullups gick bättre än väntat: Obrutet 16, taktikbrutet 11+5, 10+6, 8+4+4 (taskigt grepp)
Jag måste bara komma ihåg att inte gunga runt så mycket i kipparna. Jag är bättre och snabbare om jag kan hålla mig närmare en Frog-kip än en full Kip-sving. Power Cleans är väl inte mycket att säga om, annat än att jag slarvade på första repetitionen och rackade "fritt i luften" med högerhanden vilket kändes en del i hela armen.

Sen har vi då de två Get-övningarna i passet: Boxjumps och Burpees - dessutom efter varandra.
Jag får verkligen inget flyt i någon av dem och (på grund av detta)  innebär de ett ordentligt mentalt motlut.
På Burpees märktes det dessutom att jag är ganska mör i ryggen. Jag fick inte till någon explosivitet i inhoppen eftersom det nöp på högersidan (där jag fick känningar efter CFT för 2 veckor sen) så de fick köras med lite slagsida.

Jag tror att jag måste lägga in specifika pass med DU-träning, Burpees och Boxhopp om jag ska få ordning på detta. Just nu förlitar jag mig alldeles för mycket på att kompensera den låga hastigheten i dessa med styrkedelarna, trots att det generellt är konditon (och teknik) som begränsar mig mest.

Gör om - gör rätt!

Med det sagt ska jag bege mig till Arlanda och med lite tur hinna plocka upp ett par lyftarskor på vägen.

söndag 29 maj 2011

The Man who Ate Everything

Helgen började väldigt stelt och några voltaren kändes inte helt obefogade igår. Ingen muskelspecifik träningsvärk (förutom axlarna) utan mest en generellt härlig dov värk i kroppen som kvitto på att jag iallafall inte höll igen i fredagens tävling.
Jag var i efterhand lite missnöjd med att jag inte orkade prestera bättre, men som Erik påminde mig om är det lätt att bli fartblind och jämföra sig rakt av med de som är bättre utan att tänka på de skilda förutsättningarna. Om jag tänker efter så ska jag enligt all logik inte klara mig särskilt bra i en direkt jämförelse med de som har en gedigen träningsbakgrund, jobbar med hälsa/träning på dagarna och är yngre och mer disciplinerade än vad jag är.
Ibland får jag nog motvilligt påminna mig om att mitt utgångsmaterial är en medelålders kontorstjockis som skolkade från skolgympan - men jag gör tack och lov framsteg :)

Helgen har därför fått gå i lite lugnare tecken där träningsdelen begränsats till några mils cykling. Jag avslutade även en riktigt bra bok för de som är matintresserade.

The Man who Ate Everything av Jeffrey Steingarten

Detta är ingen Paelo/Functional-Foodsbok i stil med Robb Wolf med flera men den tar upp en hel del intressanta aspekter kring råvaror, smak och tillredning på ett väldigt humoristiskt sätt.

Den börjar när Jeffrey får jobbet som restaurangkritiker i Vogue och inser att han inte kommer kunna vara objektiv eftersom det finns en hel del mat han inte tycker om (Svärdfisk, Späck, Ansjovis, Allt med Dill, Grekisk mat) och hur han går tillväga för att lära sig tolerera / uppskatta smaker han normalt ratar och hur han kan förändra sitt sätt att äta.

Han testar sig igenom ett antal olika dieter på ett väldigt grundligt sätt, gör upp med fettmyten (även om han avsatt ett helt kapitel till det syntetiska fettet Olestra) men de mest intressanta handlar om frukt och grönsaker - hur mognadsprocessen fungerar (på kvist, eftermognad) och vad som händer näringsmässigt i olika typer av frukt om den får mogna naturligt jämfört med på en fraktbåt eller ett fönsterbräde.

För förvarna eventuella läsare så handlar delar av boken om jakten på ultimata recept (kapitel två handlar uteslutande om surdegsbröd) men å andra sidan finns kapitlet "Salad - The Silent Killer" som går igenom "alla" de gifter som återfinns i den hälsosamma grönsaksdisken.

Boken presenterar väl inga direkta nyheter för den som pluggat in sig på Paleo, men den är också ganska gammal med en första utgåva från 1997 och vissa kapitel skrivna redan sent 80-tal.

Om man däremot är både mat-nörd och uppskattar blandningen av torra fakta, hälsosamma råd växlat med definitivt ohälsosamma (men väldigt frestande) recept så är det väl värt att plocka upp ett pocket-ex.

lördag 28 maj 2011

Månadskalas/Tävling på CFN

Idag var alltså dagen D när jag skulle ta tjuren vid hornen och delta i Crossfit Nordics månadstävling. Fortfarande ganska mör i kroppen men tanken var att ta det som det kommer.

Jag kände mig väldigt nöjd över att inte kört det vanliga passet idag. Idag kändes inte som en flåsmässigt bra dag att tackla Fran så jag såg fram emot att se vad Rickard planerat för dagens tävling. Hittills har tävlingarna varit en galen blandning av styrka och kondition med stundtals avancerad poängräkning så jag räknade med/hoppades på att det iallafall skulle dyka upp nåt som jag kanske skulle ha talang för (och nåt som skulle ligga mig i fatet).

Men som det gamla talesättet säger; Man ska inte ropa hej innan man är över bäcken (eller i läkarkretsar; Man ska inte ropa hej när man ligger på bäcken).

Dagens tävling presenterades som short and sweet: Ellie - no more, no less.
Jag tror jag tappade lite ansiktsfärg redan där..

WOD  - ELLIE for Time
21-15-9
Burpee Thrusters 40 kg
CTB Pullups (mod Pullup)

Metcon: 17.16

Detta pass är som en nån Karelin-version av Fran på steroider!
Jag körde dessutom ansikte mot ansikte med Andreas, Ellinor bakom honom, Erik i andra änden lokalen och Ali bredvid mig på räcket. Det underlättar ju inte min oförmåga att andas och köra i "min" takt.
Började bra med Burpee Thrusters till ca 10 reps innan luften tog slut. När jag väl var klar med de första 21 repetitionerna försökte jag mig faktiskt på den lätt överambitiösa idén att köra Rx och CTB Pullups. Det gick i 2 reps innan jag insåg att om de övriga deltagarna och publiken skulle få dricka öl innan tolvslaget fick jag nog skala ned till vanliga PU.

Passet kändes verkligen evighetslångt och mina lyft var riktig fula. Det handlade mest om att plocka upp stången till rack "anyhow" för att köra Thustern och jag var stundtals så trött att jag hade lite problem med balansen och var riktigt dimmig på ögonen.

Andreas fick med en film på spektaklet där jag stundtals stapplar runt i bakgrunden. Såhär i efter hand är det skönt att se att de andra också verkar tycka att passet var jobbigt - något jag missade under mitt tunnelseende och trodde att jag var den enda med nära-döden-vibbar...



All in all så är jag nöjd över att jag tog mig igenom passet - om än skalat - och sällan har väl en öl smakat så gott och känts så välförtjänt som efter denna WOD.

Om nu kroppen är med på banan i någon form ska jag nog ta mig till Crossfit Uppsala imorgon för att om inte annat agera publik.

torsdag 26 maj 2011

Stel AMRAP och Mat för Optimal Hälsa 2

Sen tisdagens pass rör jag mig lite som Zeb Macahan, det vill säga ganska stelbent och gärna med vikten på utsidan av fötterna. Jag tror Invisible Fran var spiken i kistan för framsida lår - sweet pain (försöker jag intala mig).

Tog cykeln in till Crossfit Nordic efter jobbet med förhoppningen att det skulle mjuka upp benen lite inför kvällspasset som dagen till ära hölls av intensitetsfantomen Nils. Jag hann dessutom se 17.30-passet köra sin WOD och imponeras svårt av Christians sjukt snabba boxhopp. Om jag kan nå halva den farten skulle jag vara glad!!

Teknikdelarna var inte på min sida staketet idag:
Strikta Toes to Bar 3 x 90%
Tja, jag klarar inte riktigt en om jag inte får kippa eller böja benen.. så tre stycken bortdömda ettor blev dagens resultat.

GHD Situps
Här handlade mest om lite teknik för att aktivera rätt muskler och göra rörelsen korrekt. Jag har lite svårt för det när jag går under parallellt och har en tendens att dra mig upp istället för att kicka.

Efter det var det dags för dagens pass, som Nils passande nog var The One to Beat med 13 rundor tidigare på dagen. Nördig som jag får erkänna mig vara så räknade jag ut att han snittade ca 69 sekunder per varv så jag tänkte att jag skulle försöka pace'a mig på den intensiteten från början.

Det kommer nog inte som nån överraskning att det sket sig...

WOD - AMRAP 15 Minuter
10 Boxjump 60 cm
10 Jackknife w 10kg Medball
5 KB Swing 24kg
5 Burpees.

Metcon: 10 varv Rx (och 10 boxjumps, 10 Jackknife, 5 KB Swing)

Första varvet kändes kungligt bra och särskilt med tanke förutsättningarna. Boxjumps flöt snabbt, jackknife och KB var inga problem och burpees var helt ok. "Varv 1 på 45 sekunder - Detta går ju som tåget!!"
Att jag aldrig lär mig...
Redan på boxjumps varv två närmade sig väggen då de inte alls flöt som de skulle. Efter att ha dragit tårna i lådan föll de tillbaka till de metodiska tunga hopp jag är van vid och i senare varv blev det inte ens jämfotahopp upp.

KB kördes snabbt med aktiv pushdown och Jackknife gick på typ två andetag, men värst av allt var burpees. När jag nått varv sju-åtta ville jag helst stanna nere när jag väl nått mattan.. Bröstmusklerna och benen ville inte som hjärnan ville..

Efter en snabb dusch var det dags för del två av Mat för Optimal Hälsa med Karl Hultén.
Idag var det mer fokus på mat och råvaror och han bjöd på både plus och minus (om man ser till vad jag tycker om att äta ;)

Det mest nedslående var väl teorin om att minska "belöningsvärdet" av mat, dvs det är lättare att äta lagom och hälsosamt om maten inte innehåller fett, socker, salt, umami etc etc och generellt smakar illa..
Frågan är hur man ska ställa sig till detta som mat-nörd...

Fruktos låg högt på svarta listan med ett dygnsmax på ca 25-40 gram (ca 4 äpplen). Inga problem för min del just med äpplen, men jag vet inte hur fruktoshalten ser ut i andra livsmedel.

På hans "gröna lista" återfanns iallafall potatis, morötter etc som vissa hävdar vara förbjudet. Nu är inte det just sånt som är min största svaghet tyvärr, men den dag nån kan uppfinna ett bra surdegsbröd som jag "får" äta står jag först i kön..

tisdag 24 maj 2011

Halva Reg 11.4 med en twist och Invisible Fran

Pass på Haga med Andreas idag och det slog skönt mot de muskler som redan jobbat i veckan. Efter uppvärmning körde vi en nedskalad version av det kommande Regionals 11.4-passet, med en twist.

Eftersom vi var för många för att trängas på räcket körde jag passet i omvänd ordning istället, men jag tror knappast det gjorde från eller till. (Men det skulle varit skönt att ta pullups medan man hade fräscht grepp..)

WOD 1 - Twisted half of Regionals 11.4 For Time
50 OHS 40 kg (mod 20kg)
50 Double Unders (mod 150 singles)
50 KB Swing 24 kg
50 Pullups
3 Burpees Every Minute On the Minute


Metcon: 13.04

Jag har ju stora tekniska problem med OHS så jag skalade ned den till bara stången och även då var det utmanande med mycket tveksam teknik. Jag är för stel helt enkelt.
KB-svingarna gick bättre än jag trodde med tanke på hur de kändes i söndags och jag bröt dem på 20+20+10, men Pullups var däremot sjukt tunga. Började med femmor men var efter ett tag nere på tvåor.
Och sen de där förb.. Burpees som bröt av allt med jämna mellanrum - ofta time'ade precis när jag kritat händerna.

That said, passet såg värre ut på tavlan än det var i verkligheten även om det var riktigt slitigt.
Regionalspasset är med andra ord dubbla antalet reps, men utan burpees och det kommer kräva ett ordentligt pannben av de tävlande kan jag tänka mig.

Efter detta hade Andreas en treat på lager (nästan som för att ytterligare straffa oss som kört Cindy igår) så fem minuter senare presenterades:

WOD 2 - Invisible Fran
21-15-9
Squats
Pushups

Metcon: 2.33

Precis vad man behöver en dag som denna :)
Låren bränner ganska duktigt nu så det är skönt att morgondagen är vilodag..

måndag 23 maj 2011

Cindy på gott och ont

Fruktansvärt sliten efter passet igår så jag fegade ur 07-passet på CFN. Det avbokades när jag legat vaken med hosta en timme mellan 02.00 och 03.00 ungefär. Sorry guys, men tack och lov var inte passet fullbokat så jag bör inte ha hindrat någon annan från att träna.

Efter en dag mestadels bestående av möten och kryptiska mail kände jag dock att jag måste få utlopp för en del frustration så jag åkte in till Haga direkt efter jobbet. Salen skulle vara tom i lite drygt en halvtimme så jag kunde ju lika gärna ge mig på dagens CFN-WOD.

Efter en oansvarigt kort uppvärmning så preppade jag med magnesium, tidtagning på telefonen och en matta för armhävningarna (för att hindra skorna från att halka runt för mycket på parketten).

WOD - CINDY - Amrap 20 min
5 Pullups
10 Pushups
15 Squats

Metcon: 15 varv

Landade precis på min målsättning/drömgräns för dagen. När alarmet gick hade jag just avslutat mina squats på varv 15 och greppat räcket för varv 16. Det kändes verkligen att inte luftrören var med mig idag och blodsmaken infann sig redan efter 4 varv. Jag fick också lida lite av den bristande uppvärmningen tror jag för nånstans runt varv 8 började det plötsligt gå lättare - förutom de hemska armhävningarna. Bröst och armar är fortfarande lite möra.

På minuskontot så är resultatet två varv sämre än försöket i höstas (högst förväntat iofs).
Å andra sidan så behöll jag allt magsäcksinnehåll den här gången och gjorde sannolikt det hela med distinktare rörelser och snyggare teknik.

Jag föredrar dock det högre räcket på Nordic trots att jag måste hoppa upp till det jämfört med att ställa mig på tå på Haga. Glädjande nog höll dessutom handflatorna idag och livet kändes genast mycket enklare efter jag lämnat efter mig en ordentlig Sweat Angel på golvet och lite magnesiumdamm på räcket till den efterkommande spinningklassens stora nöje.
(Instruktören såg faktiskt lite frågande ut när hon klev in - precis när jag avslutat och låg som en trasa på golvet och kippade efter luft)

Däremot är Cindy ingen höjdar-WOD att köra solo i en tyst sal. En så lång metcon kräver sällskap och hårdrock för att komma till sin rätt!

söndag 22 maj 2011

Nose run, Eyes run, Legs... well, not really!

Idag skulle jag inte träna.

Det var inte bara planerat att jag INTE skulle träna eftersom jag skulle på galej igår som innebar en middag med fler rätter än en Disneyfigur har fingrar och vin till det. Hade det bara varit det enda hindret skulle det nog trots allt gått ganska bra idag, men livet hade lite fler utmaningar i skjortärmen.

Tyvärr så - trots annars helt fantastisk mat och allergi-justeringar från köket - landade det något som måste varit hackad hasselnöt eller nåt på den sista rätten, så i sista skvätten i mitt vattenglas fick det hastigt dumpas ned en näve Betapred. Svårt att svälja, begynnande nässel-eksem, illamående och ordentligt rossliga luftrör med tilltagande astma. Jag lät som en 80-årig KOL-patient...
Tur att det var bara var kaffe och avec kvar på bordet vid det laget :)

Nånstans på den hälsonivån avslutades gårdagen (och jag slapp tack och lov åka in till sjukan inatt även om jag funderade på det ett tag). Efter de förutsättningarna kände jag mig trots allt ganska OK när jag vaknade imorse.Lite matt och orkeslös i kroppen, men annars ok.
Sen kanske jag iofs inte nämnde att det är ett och annat pollen i luften just nu som ger en lite extra krydda åt det mesta som kräver ansträngning eller fokus just nu.

Nåväl, jag tänkte iallafall åka in till CFN och köra nåt litet på egen hand - kanske främst mobility, men när jag såg tavlan och Rickard berättade att det fanns platser kvar "so what the hell"..

WU
Row 500m 1.31
Vansinnesrullningar
Utfallshopp
Lätta Svingar
Hollow Rocks

Teknik/Styrka
Front Lever 5 x 90%
Tja det är ju en bit kvar. Mina ben är typ blyfyllda och jag måste förbättra midline stability en hel del.
Testade att kippa några på räcket och de kändes ganska bra.

WOD For Time
1000m Row
1000m Run
50 KB Swing 20kg

Metcon 13.04 Rx

Rodden gick helt ok om än inte strålande. Bestämde mig för att försöka hålla under 1.40/500 som splittid och paceaed mig skapligt. Gick väl lite snabbt i början och lite tungt och segt på slutet, men rodden var klar på 3:15.

Här kan de med fräscha mattekunskaper enkelt räkna ut att det gick utför efter rodden.

Löpningen var banne mig ingen löpning. Folk med rullatorer var snabbare än jag. Jag var helt orkeslös, ryggen värkte men framför allt fick jag inte luft. Kliande rinnande ögon, rinnande näsa och rosslande andning. Jag hyperventilerade mig genom hela sträckan och för att illustrera hur långsamt det gick så var jag klar först med rodden, men när jag kom in efter löpningen var alla klara med sina svingar.

När jag väl släpade mig in så tänkte jag ta ut min frustration på kettlebellen. Bröt de däremot helt åt skogen insåg jag efteråt. Körde 27 stycken så snabbt det bara gick (mao ganska konstant anspänning i kroppen - helt tvärt emot Rickards tips). Pausade snabbt för att hämta andan och började räkna från noll igen och körde 18 reps innan nästa vila och här brann matematiken ihop. "Jag slutade på en 8'a - det måste varit 38 så jag har 12 kvar"

Smaaart! Det blev med andra ord 57 svingar istället och jag var helt sänkt.
Nu kollade jag inte klockan på svingarna, men det krävs inga genikunskaper för att inse att löpningen tog mer än halva metcon-tiden. Pinsamt!

Jag borde som sagt kanske egentligen inte ha tränat idag, med tanke på att både allergireaktionen och den kraftiga kortisondosen sliter en del på kroppen, men men... "Be Prepared for the Unknown"

Hostan gav med sig cirka 3h efter passet och luftrören känns inte helt hundra än och inte lär det bli bättre med den förmodade Cindy imorgon. Knappast läge för PB på henne under rådande förhållanden.

Besides - me and Cindy have a history..

Avslutar med en mycket passande låt för dagens pass - åtminstone introt:


EDIT
Insåg just att jag tog nytt PB på 1K Row med 8 sekunder - Upplyftande (särskilt m tanke på pace), men det måste varit länge sen jag rodde den distansen..

fredag 20 maj 2011

Functional One Legged Burpees??

Det blev 07-passet på CFN idag som planerat. Både riktigt pigg och lagom kaffebalanserad trots att det blev halvsent med jobb igår.

Fortfarande ganska stel i högersidan, vilket skulle visa sig under passets gång.

Warmup
500m Rodd 1.36.7
(svårt att ro fort när inte högersidan vill fungera explosivt)
Skottkärra, Hindu Pushups mm

Styrka/Teknik
Bench Press 5-5-5-5-5 @ 80%
50-70-90-100(fail) - 85 - 95kg

Setet på 100 kg funkade bara tre reps innan det tog stopp. På rep 4 gick det bara halva vägen innan jag insåg att det inte skulle gå. Efter ett självförtroendeset på 85 kg körde jag iallafall ett på 95kg till slut. Sista repetitionen var dock tung och definitivt över 80%.
Kände mig ganska svag idag - inget vidare tryck, men så har jag inte ätit så mycket kött senaste dagarna. Tur att det ligger kalventrecote och lammstek i kylen och väntar..


WOD For Time
15-12-9-6
Ring Dips (sub Dips på låda - lite avlastat)
Burpees (mod till enbens till stora delar)
Jackknife 10 kg medball

Metcon: 7:20

Här märktes det att inte kroppen var helt med på banan. Jag är normalt ingen klippa på dips och idag kändes de en hel del i axlarna så jag valde att modifiera och köra dem mellan två boxar med viss avlastning när det behövdes.
Sen kom då den helt nyuppfunna substitutövningen One Legged Burpee...

Att kasta mig NED för att göra den första burpeen var inga problem alls, men när jag skulle hoppa in med fötterna högg det till ordentligt och högra sidan korsryggen berättade med eftertryck att detta inte var en övning som den var helt överens med. Till en början "klättrade" jag mig genom repetitionerna via knästående men upptäckte efter ett tag att det gick att hoppa in med vänster ben och även köra hoppet för klappen på vänster och mest låta högerbenet agera stödhjul/släpa efter.. Sagt och gjort. Enter the One Legged Burpee!

Jag skulle nog kanske inte klassa den som en funktinell övning i ordets rätta bemärkelse, men den var iallafall funktionell ur den aspekten att den tillät mig att genomföra övningarna och slutföra passet.

Pannben och kreativitet i skön harmoni ;)

torsdag 19 maj 2011

Mat för Optimal Hälsa & Prestation - 1

Idag var det dags för första delen i seminarieserien med Karl Hultén (författaren av Hjärnhälsa) på Crossfit Nordic.

Jag hade tänkt träna sena passet precis innan föreläsningen idag men har haft lite ont i höger sida ryggen sen Crossfit Total i måndags och dessutom dragits med astma i 2 dagar. Hade inbillat mig att luftrören skulle vara piggare nu efter regnet så jag fattar ingenting. Nåväl, jag avbokade iallafall träningen för att ta en extra dags vila för ryggen.

På dagens seminarie (det första i serien) presenterades upplägget på de olika tillfällena och så fick vi en övergripande genomgång av kost, evolution och hälsa. Mycket av det kände jag förvisso till efter att ha läst en del Rob Wolf, Marks Daily Apple etc men det är alltid väldigt kul att få höra det på ren svenska, ha möjlighet att ställa frågor och inte minst lyssna på andra deltagares funderingar.
 Sen tror jag inte minst att det kommer ge en kick att göra en välbehövlig omstart av kosthållningen som inte varit bra på sistone. (När det snurrar för fort är det kosten som är det första som falerar för min del.)


Det ställdes en del frågor under seminariet och det var uppenbart att många ville gå händelserna i förväg och få svar på så mycket som möjligt redan nu. Det verkar som en lovande föreläsningsserie!

Har ni inte bokat in er än så ta tillfället i akt. Man kan tydligen gå på enstaka tillfällen och betala i dörren också.

måndag 16 maj 2011

Skönt med en tidig Crossfit Total

Nästan lite övertaggad inför morgonens pass på Crossfit Nordic när jag såg att det bjöds på Crossfit Total idag, men samtidigt lite oroad över att mina marklyft inte känts så bra på sistone. Vaknade före fem imorse så jag slapp iallafall känna mig nyvaken när jag kom till passet utan snarare lagom koffeinstinn.


Efter lite uppvärmning och tekniktips från Mads så bar det av.

Jag hakade på det starka gänget och körde tillsammans med Andreas och Richard från Reebook-teamet och fick således både goda råd och god stämning mellan lyften.

Back Squat
100-110-130(fail)-130kg (PB)
Lyftet på 100 kändes inget vidare med alldeles för lågt bottenläge men det rättade till sig till efterkommande lyft. Failen på 130 var pga bristande djup så jag valde "gör om - gör rätt".
Kändes förvånansvärt lätt ändå, men jag valde att stanna där. Det var ändå ett skapligt PB sen sist och jag fick positiva omdömen på tekniken.

Deadlift
140-160-170 kg
Kändes inget vidare idag och redan ettan på 160 kändes i korsryggen och 170 kg gick mest på vilja. Här finns det utrymme för förbättring!
Det är kul att träna i en grupp där 170 kilo omnämns som "bara 170 på stången" :)

Press
60-70-75kg (PB)
Tangeringen av PB't på 70 kilo kändes ganska lätt, men 75 var otroligt segt innan stången kom upp. 

Crossfit Total: 375 kilo (PB)
Personbästa med 25 kilo sen januari och jag borde kunna dra mer i marklyften och sannolikt öka backsquat en del.

Andreas påpekade en intressant sak. De lyft jag sätter ser tydligen väldigt enkla ut, men när det det tar stopp så tar det verkligen stopp. Sannolika tecken på att några av mina gränser sitter i skallen snarare än kroppen...

Jag *vill* köra mer lyft, men jag *borde* fokusera på det jag är riktigt dålig på istället. Under uppvärmningen märkte jag att jag näranog glömt bort hur man hoppar rep..

Förnuft vs Fanatism - Svårt val...

fredag 13 maj 2011

HSPU - Screw you, Newton!

Ganska tungt att komma upp imorse, men är det 07 som gäller så är det. (Däremot fuskade jag och tog bilen istället för cykeln). Vi var iallafall sex morgonpigga själar som samlades runt tavlan för att höra Mads presentera dagens pass.

Redan på uppvärmningen märktes det däremot att inte axlarna hämtat sig sen början av veckan.
Förutom stretchar gjordes 2 gånger 3 rundor av Cindy och vare sig pullups eller pushups kändes helt bra.

Teknik/Styrka
Kipping Handstand Pushups 80% x 5
Tja, 80% av noll är som regel noll sist jag läste matte.
Men idag var det tydligen dags att ge naturlagarna en match.

Mads förklarade ingående hur man kan kippa sina HSPU's - något som lät enkelt i teorin, men med min inverterade balans hade jag väl inga egentliga förväntningar och än mindre när jag missade uppsparken första två försöken att komma upp när vi väl började... Sånt hjälper ju inte självförtroendet.

Jag körde tillsammans med Ada (?) som var en riktig klippa på övningen och kom med tips på vad som gick fel mina första försök.
Dröm om min förvåning när jag på tredje försöket - mot alla odds och oassisterat- lyckades betvinga tyngdlagen och kippa upp en repetition från att ha stått solitt på fontanellen och laddat i några sekunder.

Isaac Newton - eat your heart out!!

Det blev bara en repetition, men det är iallafall en början.
Det sista försöket innan passet tappade jag midline och kippade ut från väggen istället för uppåt..



WOD Rounds for Time
20-15-10
HSPU (mod: Gummiband grön+grön)
Burpee

200m run efter varje varv

Metcon: 16.47

Riktigt fruktansvärt pass som krävde en hel del fokus och tunnelseende.
HSPU i band gick tyngre än jag väntat mig (sannolikt pga Kip-HSPU-delen innan) och efter de första obrutna 10 repsen gick det utför i rekordfart. Det var ettor, försök som trycktes ut från väggen, missade uppsparkar och bortdomnade händer.
Mads var snäll nog att "modifikationsräkna" några reps där jag stod i bottenläge, kom sakta upp en cm för att sedan få börja om - och om... Så tillräckligt många försök fick räknas som en etta. Utan det handikappet hade jag stått där än!

Jag hade iochförsig kunnat modifiera till att köra på box, men det hade jag ingen lust med idag.
Burpees var också riktigt tunga efter att ha slagits med banden och löpningen var mest en dimma.

Sista varvet bröts åt alla möjliga håll, hälften av HSPU fick nöja sig med begränsat ROM och jag mer klättrade mig upp i Burpees för att iallafall orka avsluta med hopp å klapp.

Som en underbar treat fick vi sen köra Tabata Hollow Rocks.
Första varvet gick bra (19 reps), sen gick det snabbt utför till 7, 5, 4 innan Mads bröt övningen.

Min chef undrade vad som hänt när jag kom in till kontoret så jag antar att jag såg lite utmattad ut. Nu 12 timmar senare börjar axlarna stelna till betänkligt. Det här kommer att kännas imorgon, men so what!


Jag har iallafall gjort min första HSPU och är barnsligt nöjd!

Torsdagens Hopp å Lek

Blogger har legat nere sen igår och alla inlägg sen nångång onsdag kväll verkar vara raderade, så jag återpostar torsdagens pass som jag av nån orsak skrev i Notepad den här gången.



Lunchpasset på CFN med Jakob idag och tack och lov inget som belastade axlarna!
Kom för en gångs skull in i god tid och hann således med en hel del stretch och axelmobilitet. Om det nu kan kallas mobilitet när det är just det man saknar..

Uppvärmning
 Löpning 200m (Sub maxrodd 1 min: 363 meter)
Hopprepsövningar (testade lite på ett ben)
Olika stretchar + Tuckjumps
Rodden kändes bra för att vara ouppvärmd, men jag borde inte roa mig med maxningar under uppvärmning. Allt annat blir så jobbigt då...

Teknik
Boxjump 5-5-5-5-5-5-5-5 @ 80%
60-65-70-75-80-85-90-92 cm
Funkade ganska bra idag, men jag har nån mental spärr mot att hoppa ned baklänges. Det känns bara fel...
Gick dock lite högre än 80% eftersom mitt 1RM är 100cm.

WOD 8 Rounds for Time (30 sek vila mellan)
10 Boxjump 70cm
6 Goblet Squat 20kg
10 Hollow Rocks
10 DU (sub 20 singlar)

Metcon: 11:19

Boxhoppen gick skapligt varv 2-6 när man kommit in i det och jag lyckades med några kontinuerliga hopp-in-hopp-ut. Däremot påpekade Jakob att jag hoppade för långt ut från boxen på väg ner vilket kan förklara varför det blev så svårt efter 2-3 reps.
Goblet Squats betades av enkelt utan större ansträngning. Jag vet att det är många som tycker de är hemska, men jag verkar ha nån typ av fallenhet för dem eftersom de i den här formen kändes lätta. Jag hade hellre gjort fler såna och färre boxjumps. Hollow Rocks kändes också helt OK, även om jag tycker de är lite märkliga i en metcon.

Jag jagade Einar hela passet. Ena varvet var han nån sekund före till vilan, nästa varv var jag först. Han var mycket snabbare än mig på boxhoppen och hopprepet, medan jag tog igen det på Goblet Squat och Hollow Rocks.

Riktigt svettigt och skönt pass! Inte särskilt muskulärt ansträngande eller mjölksyreframkallande utan för egen del var det flåset som var begränsningen. Bra eller dåligt? Ingen aning...

tisdag 10 maj 2011

AMRAP Kramplösning

Ordentligt mör i hela posterior chain imorse och särskilt axlarna ömmade en del, så när jag såg vad som dök upp på tavlan var det inga tvivel om att passet sannolikt skulle få gå en hel del på vilja.

Styrka/Teknik
Kettlebell Pushpress 5/5 - 5/5 - 5/5 - 5/5 - 5/5
24/24 - 24/24 - 32/32 - 32/32 - 32/32 kg

One Arm KB Swing 8/8 - 8/8 - 8/8
 24/24 - 24/24 - 24/24

Jag hade aldrig kört enarmssvingar förr och det var riktigt svårt att få kontroll på klotet med vänsterhanden när jag försökte mig på fullsving. Höger funkade betydligt bättre.

WOD AMRAP 16 minuter
8/8 Kettlebell Thrusters 16kg (20 round 1)
8 Boxjump 45 cm
8/8 One Arm KB Swing 16kg (20 round 1)

Metcon: 6 rounds

Tja, om det var pannben och mind over matter jag skrev om igår fick jag leva upp till det idag.
Redan efter tre Thrusters nöp det till i axlarna, så jag skalade ned till 16 kilo som funkade bättre. Det är nåt med explosiviteten och ändlägen som spökar ibland.

Däremot började korsryggen krampa efter varv 2, så det blev till att göra thrusters med höger, lägga sig med en hantel i korsryggen och lösa det värsta, thrusters med vänster, nästa vända av kramplösning, boxhopp och sen bita ihop genom svingarna för att köra lite längre kramplösning igen innan nästa varv.
Det gick banne mig inte snabbt nånstans alls, men gårdagens pass lämnade sina spår i kapaciteten inför dagens övningar. På pluskontot gjorde jag hälften av hoppen sådär snyggt jämfotastudsande med höftextensionen i luften på väg ut från boxen. Eller iallafall inbillade jag mig att de såg ut så eftersom det var ambitionen...

Imorgon är det vila och på torsdag CFN!

måndag 9 maj 2011

Passbyte, PB och Pannbensdags!

Igår tog jag mig en funderare.
Jag hade planer att vara med på några pass under Bootcampet på Haga men när jag vaknade kändes det som om jag varit på en seriösare krogrunda på lördagen vilket inte verkade helt rättvist efter en ordningssam helg. Tack för det kära allergi! Så jag vek ned mig och stannade inomhus.

Framåt eftermiddagen när jag börjat piggna till lite körde jag nåt mentalt "Professor Balthazar-vankande" (är du under 30 år minns du nog den inte ;) och Mads kommentar från lördagen gnagde lite i bakhuvudet; "om det inte funkar är det dags för en ny plan". Så enkelt, så sant!

Dags att dra nytta av de förutsättningar man har (och kanske planera om lite).
Om jag ska rannsaka mig själv har jag nog två relativa styrkor inom det breda område som Crossfit innefattar: Jag är skaplig i en roddmaskin och jag har ett näranog skottsäkert pannben. Tyvärr har pannbenet känts lite skört på sistone..
Att ro mer kan ju ses som en väg till en ny plan, men sannolikt mer effektivt är att försöka re-engagera pannbensprincipen. So what att lungorna låter som en sprucken ångmaskin, det får väl ta längre tid eller bli färre reps då, men det ska inte vara någon ursäkt att ligga på sofflocket!

Så då kvällens biobesök blev inställt, bokade jag snabbt in mig på CFN istället. Efter att ha läst Andreas inlägg var jag helt inställd på att dagens pass skulle ta livet av mig och dessutom ge pannbenet en riktig utmaning. När ångesten släppt började jag mentalt preppa mig för att utmattad stappla fram bland folkmassorna på Odenplan.

Do or do not! There is no try!

Märkligt nog blev jag både besviken och lättad när det visade sig att passet ändrats under dagen till något mer humant.
Jag hann se 16.30-gänget köra det hela och försökte dra lärdom av Númis pace'ning.

Warmup
Stretchar, märkliga hopp & skutt
500m row 1.30.2

Återigen enkelt och snabbt upp till ca 300m, sen slog jag av lite mycket.. men det är ju WU.

Teknik/styrka
Power Clean 3-3-3-3-3 @ 80%
(50-) 60-65-70-75-80kg (PB)

Jag får inte riktigt till tekniken nu heller. Erik påpekade att jag inte är explosiv nog utan att jag slentriansträcker snarare än exploderar upp i höftextensionen. Jag landar också lite bakåtlutat.
Lite svårt att glädja sig fullt ut åt ett PB när man vet att det inte är tekniskt ok..


WOD 5 Rounds for time (30 sek rest between rounds)
5 Power Clean 60 kg
10 Deadlift 60 kg
10 Boxjump 60cm
25 DoubleUnders (sub: 75 singles)

Metcon: 9:49

Om det var svårt med tekniken under styrkepasset så är det inget emot hur det var under intensitet. Erik var på mig om höftextensionen men då började jag halvt som halvt "kettlebellsvinga" upp stången istället. Sen får jag väl erkänna att i sista rundan handlade det bara om att eländet skulle upp.
Tyvärr så hade det inte så mycket med vikten att göra - en lättare stång gör bara att det är ännu enklare att dra upp den med fel teknik. Jag får väl tekniknöta helt enkelt.

Rent generellt gick det väl OK. Flåset har ju helt klart säsongsvila och det gick åt lite Bricanyl men det var väntat. Nu ska det stärkas pannben igen och försöka hålla det på rätt sida skadegränsen.

lördag 7 maj 2011

Nära gör ingen ölrunda

Idag blev det ingen egentlig träning att tala om eftersom jag är var lite tipsoptimistisk och dessutom började jag leta efter strongman-passet i fel ände av anläggningen och kom väldigt för sent så jag agerade fotograf istället. Hoppas bara ingen av day-job-kollegorna såg märket på kameran och att det blev några vettiga bilder åt Christian.


Nu var iofs planen för dagen att jag i första hand skulle instruera kajak och kettlebelldelen av ett KB/TRX-pass.

Som det slumpade sig var det ingen av deltagarna som ville paddla idag så jag fick istället tillfället att delta i teknikpasset för Crossfit med Mads där del ett var Muscleups. Nu hade jag en deal med Andreas att om han lyckades få mig att sätta min första MU i helgen så skulle jag stå för ölen under överskådlig framtid.

Efter att Mads visat en ny övergångs-övning och jag testat några dips (som av nån outgrundlig orsak funkade bättre än igår) så var det dags att köra skarpt till Andreas peppning.

Tja, Andreas får nog nöja sig med en tröst-öl vid tillfälle för jag kom inte upp idag heller. Men jag var närmare än nånsin och det försök jag gjorde med assistans från Mads gick det relativt enkelt. Nytändning på denna övning med andra ord - det kanske kan gå trots allt!!

Efter det kördes det lite teknik på Pullups och jag fick bra tips på butterfly som jag tydligen försöker dra för högt redan från första repetitionen istället för att jobba mig högre när väl rörelsen sitter.
Note taken! (De är däremot inte snälla mot axlarna kände jag.)


Sjukt bra jobbat av alla iallafall och ett jätteskoj gäng att umgås med.
Jag hade tänkt vara med på eftermiddagens Bootcamp-pass, men efter att ha stått omgiven av björkar i en lätt bris när vi höll i TRX/KB så kändes en dusch och inomhusaktivteter som en bättre idé.
Ibland är jag ganska så redigt less på att vara "fysisk andrasortering"!

Imorgon blir det nya tag - "pollenbakis" eller ej!

fredag 6 maj 2011

TGU PB och Rx-Fail

Idag höll träningsplaneringen hela vägen och jag cyklade i en vägdammsberikad motvind till CFN för lunchpasset med Rickard. Imponerande att man lyckats gräva upp åtminstone 50% av min vanliga cykelrutt samtidigt, men å andra sidan fick jag ju utforska alternativa vägar. Go beyond your comfort zone - på ett väldigt vardagligt sätt..

Uppvärmning.
500 m Rodd - 1.30.4 (enkelt idag)
Kippar och K2E - löjligt tungt för greppet
Lite lätta KB-Swing (20 kg)

Teknik - Turkish GetUp
1/1 + 1/1 + 1/1 + 1/1 @90 %
20/20 - 24/24 - 32/32 (PB vänster) - 40/40kg (PB)

Kul att se att man ibland kan klara mer än man tror. Har av nån orsak aldrig tagit upp 32kg på vänsterarmen (sannolikt kopplat till alla mina axelproblem) men idag gick det.
Testade sen 40kg på höger och kände mig ganska skeptisk till en början. Kändes väldigt skönt när den satt på plats, men jag tänkte inte ens försöka mig på vänsterarmen på den vikten.... först.
När det visade sig att vi hade tid kvar växte hornen litegrann och den snygga pensionärsgröna kettlebellen fick följa med hela vägen på vänster arm också. Det var ganska wobbligt i sista segmentet på väg ned när jag tappade lodlinjen lite, men det gick.
Grymt skönt med PB iallafall!

WOD for Time
500 Row (1.34.6)
följt av 3 Rounds
10 Ring Dips
10 Knees to Elbows
10 Box Traverse (60 cm)
10 KB Swing 20 kg
10 Jackknife

Metcon: 10:00

Hade ambitionen att köra smart och "Rx" här men det gick inte som planerat.
Rodden pace'ades till "easy-peasy" och jag kände nästan prattempo stundtals, men min axlar hade stora problem med ringdipsen idag. Två strikta, sen dog all kraft i absoluta bottenläget så jag fick kickstarta mig själv första decimetern med tårna varje rep så ingen Rx där inte. Och de som kändes så enkla och bra i slutet av Mars.
Knees to Elbows fick ju lida av mitt risiga grepp och fick brytas på två de två sista varven. När det gällde KB-swingarna var däremot utmaningen att använda rätt teknik eftersom jag då fick för hög fart på kulan och fick bromsa den för allt jag var värd i toppen.

Ömsom vin ömsom vatten idag med andra ord.
Nöjd över mitt PB, mindre nöjd över mina skräpiga axlar och händer och bristen på Rx.

torsdag 5 maj 2011

Styrkepass för svaga ömfotingar

Jag vet inte var det gamla uttrycket "ömfoting" kommer ifrån, men jag har för mig att jag kom i kontakt med det i nån Kalle Anka-tidning som barn.

Idag kändes det som en ganska passande beskrivning på mig, även om just mina fötter mår bara fint.

Kort styrkepass på CFN mellan möten (mer regel än undantag just nu känns det som) och fortfarande ganska stel sen tisdagens pass.

Warmup
Stretchar + 500m Rodd 1.36
Rodden gick ganska snabbt upp till ca 300 med en split på nedåt 1.23-1.25 men när jag nått en minut gick luften ur och jag paddlade i mål lite kontrollerat.

Barbell Complex @ 50 kg
1 +1 + 1
Tungt och ovant och stelt idag.

Clean & Jerk
5 - 4 - 4 - 4 - 4 reps
50-60-60-60-60kg

Försökte köra dem snabba och med ca 1 min vila mellan varje set. Här började ömfotstendenserna visa sig på allvar och redan i första setet gjorde det ont i händerna. Dels där jag tappat en hel del hud under förra veckan, men greppet känns helt off - både i tålighet och styrka. Därav den skamliga ändringen från 5 till 4 reps.
Hade inget riktigt flyt till en början så de första tre seten blev det Clean och en strikt press innan muskelminnet nyvaket började kicka in litegrann och försökte bringa reda i situationen. Det är helt sjukt vad jag tappat,...

Deadlift
5 - 3 - 3 - 3 - 3 reps
100 - 140 - 140 - 150 - 160kg

Tillochmed här var det greppet som var största problemet även om de två sista treorna kändes lite i korsryggen.

Generellt ganska så besviken på hur illa allt kändes, men jag får väl försöka påminna mig om att jag för en vecka sen precis tillfrisknat nog för att kunna behålla maten utan medicinering.. och att jag försökt gå All-In på några pass på Haga vilket jag antar att man inte gör helt ostraffat.

Imorgon ska det iallafall bli Metcon på CFN. Nån ordning ska det väl vara...

tisdag 3 maj 2011

Vibrationsträning och förb.. löpning

Direkt efter fredagens pass satte jag mig i bilen och åkte upp till Tänndalen för lite säsongsavslutning. Knappa 7h senare hade benen hunnit stelna till ganska bra så det var skönt med lite uppmjukande skidåkning. Speciellt på söndagen eftersom man av nån orsak missat pista nedfarterna så lördagens uppkörda sorbetsnö fryst till nåt som mest kunde liknas vid överdimensionerad mix av kullersten och tvättbräda. Vibrationsträning någon?

Igår hade jag stor träningsabstinens och inte blev den bättre av att mötas av CFN-gänget som sprang ute på gatan när jag istället mötte upp gamla kompisar i porten bredvid för middag. Det kändes svårartat slappt och slött så det var skönt att jag mot alla odds hann in på Haga efter jobbet idag. Jag hade hoppats på ett riktigt tungt "pannbens-pass", men fick istället nåt mer "goat-artat".


Det var en liten men naggande god grupp som mötte upp Susanne som höll i passet.

Teknik
HSPU 5-5-5-5-5
Minskad ROM ca 12 cm, 8cm, 8cm, 12cm, 12cm

WOD 3 rounds for time
10 korridorlängder löpning (app 200 meter)
15 Box Jumps 45cm
12 Squat Jumps 25 kg
9 HSPU (mod -12cm ROM)

Metcon: lite drygt 11 minuter

Jag är rent osannolikt dålig på löpning.. Definitivt den del som sänkte mig under denna WOD och där jag tappade mot övriga deltagare. Inte så konstigt iofs eftersom de andra tre *gillar* att springa.. Sjuka människor!!
Första varvets löpning gick skapligt, men sen var det som att röra sig i sirap. Jag fattar inte..
I gengäld hämtade jag hem en del på Squat Jumps & HSPU.
HSPU gick över förväntan idag. Obrutet första varver, 3+6 varv två (tappade balansen) och obrutet sista.
Jag var riktigt nöjd över det - särskilt som vi kört 5*5 innan. Lite synd att jag inte testade en full-ROM i början, men jag betvivlar att det funkat. Den nedersta delen av rörelsen är ju tyngst och min balans tillåter inga kip-varianter.

Jag längtar dock fortfarande efter ett riktigt tungt pass - typ marklyft, renegade row/manmakers, rodd.. Vi får väl se vad veckan kan bjuda på.